Hoe krijg je Hoofdluis?
Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld.
Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken.
Hoe herken je hoofdluis?
Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te controleren. Als u het haar met een fijntandige kam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.
Behandeling:
Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk.
De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen!
Bestrijding: kam 14 dagen lang het haar elke dag met een fijntandige kam
Dit uitkammen is het belangrijkst. Volg onderstaande stappen:
1. Maak het haar door en door nat. Verdeel bij lang haar crémespoeling door het haar.
2. Bescherm de ogen eventueel met een washandje en kam met een gewone kam de klitten weg.
3. Pak dan de fijntandige kam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
4. Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een papieren keukenrol of zakdoek.
5. Spoel de crémespoeling uit.
6. Na gebruik de kam reinigen met water en zeep en de luizen en neten verwijderen.
Antihoofdluismiddelen:
Er bestaan shampoos, crémes, lotions en sprays tegen hoofdluis. In geregistreerde antihoofdluismiddelen zit dimeticon, malathion of permetrine als werkzame stof. De hoofdluis is wel steeds vaker resistent voor bepaalde antihoofdluismiddelen. Als u na de behandeling nog steeds hoofdluis aantreft, kies dan voor de tweede behandeling een product met een andere werkzame stof. Overigens moet u tijdens de behandeling met antihoofdluismiddelen gedurende twee weken óók het haar dagelijks doorkammen met een fijntandige kam, bij lang haar in combinatie met crémespoeling!
Hoofdluis is heel besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat z.s.m. op school, kinderopvang, sportclubs, oppas adressen e.d. Zij kunnen dan ook controleren. Tevens is het belangrijk alle gezinsleden te controleren. Vindt u bij hen geen luizen herhaalt u de controle dan 1x in de week, gedurende twee weken. Vergeet ook u zelf niet.
Extra informatie m.b.t. de hoofdluis:
Luizen kunnen niet vliegen of springen. Er werd altijd vanuit gegaan dat luizen "overlopers" waren en via onder andere kleding en meubilair over konden lopen naar een volgende persoon. Dit is wetenschappelijk niet bewezen. Als kinderen tijdens het spelen met de hoofden dicht bij elkaar komen, kunnen de luizen wél makkelijk "overstappen" van het ene hoofd op het andere. De overdracht kan ook via besmette kammen of borstels.
Verschil tussen luizen en neten:
Een volwassen luis is een grijsblauw beestje van ongeveer 3 millimeter groot. Nadat hij bloed opgezogen heeft is hij roodbruin. De eitjes, neten, zien eruit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren. Ze zijn lastig te verwijderen. Neten die dichtbij de hoofdhuid zitten, bevatten eitjes. Zolang deze volle neten in het haar zitten, blijven er luizen geboren worden. Zitten ze een paar cm van de hoofdhuid vandaan, dan zijn ze uitgekomen en leeg. Als het haar groeit, komen de lege neten steeds verder van de hoofdhuid af te zitten.
Het heet een verse neet, als de neet zich dicht bij de hoofdhuid bevindt. Als de neet zich 1 cm of verder van de hoofdhuid bevindt, dan is dat een oude neet. Het gevaar van besmetting is dan verdwenen.
Let op: als lang haar vast of bijv. in een staart is geweest, kunnen neten ook iets verder van de hoofdhuid af zitten
Belangrijk bij het bestrijden te weten:
Lees de voorzorgsmaatregelen nauwkeurig. Omdat chloor de werkzaamheid van deze middelen beinvloedt, wordt aangeraden om op de dag van de behandeling niet te zwemmen in chloorwater.
Het gebruik van malathion en permetrine wrodt afgeraden aan kinderen jonger dan 6 maanden, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en personen met overgevoeligheid voor pyretoiden, pyretrinen of isopropanol.
Op dit moment biedt geen enkel middel garantie op succesvolle bestrijding, kammen blijkt nog steeds meest effectief.
De metalen netenkam mag niet verward worden met de plastic luizenkam.
De functie van de kammen is verschillend:
1. De plastic luizenkam kan alléén hoofdluizen verwijderen
2. De metalen netenkam kan zowel hoofdluizen als neten verwijderen, indien heel precies gekamd wordt.
Fabels over hoofdluis:
1.Hoofdluis heeft niets met hygiene te maken, de luis zit net zo lief op een schoon hoofd als op een vies hoofd.
2. Hoofdluis verdwijnt niet door gebruik van lavendelolie en/of tea tree oil, de werking hiervan is nooit bewezen.
3. Hoofdluis en neten worden niet gedood door azijn. Azijn lost alleen de lijmstof op waarmee de neet aan het haar gekleefd zit.
4. Het zien van neten bij een kind betekent niet altijd dat het kind luis heeft; het kunnen dode (lege) neten zijn.
5. Een electrische luizenkam werkt niet beter dan een gewone luizenkam, maar is wel aanzienlijk duurder.
Hoofdluis gaat nooit vanzelf over, behandel altijd!